ב-4 למאי עלה כל המשרד על מוניות לעבר בנייני אלקטרה בתל-אביב, שם ממוקמים משרדי גוגל היוקרתיים (שפע של המבורגרים ובירה). האירוע היה בנושא eCommerce והובל ע"י צוות גירית בשיתוף צמד הרצאות מעולות מנציגי גוגל.
בכנס הועברו 3 הרצאות, את שתי ההרצאות של נציגי גוגל סיקרנו במאמר נפרד, ועכשיו נעבור על הרצאתו של אחישי מגירית על מגמות eCommerce ב-2016. את ההרצאה פתח אחישי בהצגת ציר הזמן של המסחר האלקטרוני ובעובדה המשעשעת שהרכישה הדיגיטלית הראשונה הייתה של שקית מריחואנה שנמכרה בשנת 1972 בין האוניברסיטאות המוערכות MIT ו-Stanford (סיפור אמיתי).
לאחר מכן, ראינו מחקרים המעידים על הצמיחה השנתית המשוגעת של שוק ה-eCommerce בעולם (14.8%) מול צמיחת הקמעונאות הקלאסית (3.5%) ואם זאת, בישראל המסחר האלקטרוני תופס רק 4.3% מסך שוק הקמעונאות בניגוד למדינות מפותחות אחרות. הנתון האחרון מעיד על פחד מסוים אצל הריטיילרים הישראלים להתקדם לעולם הדיגיטלי. כדי להפיג את הפחד, הראנו שלפי מחקרים, 73% מהישראלים רוכשים באינטרנט וכך נוצר פער בין הביקוש הקיים להיצע המצומצם וישראלים פונים לאתרים בחו"ל כדי להזמין ביגוד, מוצרי חשמל, מוצרי טיפוח וכו'.
למרות השוק הקטן יחסית, כמה חברות גדולות כמו Topshop, Select ומחסני חשמל הבינו את הפוטנציאל בשוק הישראלי והשכילו להשיק אתרי eCommerce ברמה גבוהה ביותר בנוסף לחנויות הפיזיות שבבעלותן כבר שנים.
בחלק השני של ההרצאה הבהרנו את השתלטות המובייל, לפי Morgan Stanley, בשנת 2014 השימוש במובייל עקף את השימוש בדסקטופ וישראל ממוקמת במקום ה-3 בעולם בשימוש במובייל. עם השנים גם עולה משמעותית אחוז הקונים במובייל, אם פעם היינו מוסיפים מוצר לסל קניות דרך הטלפון ומבצעים את הרכישה במחשב, היום אנשים התגברו על המחסום הפסיכולוגי ורוכשים ישירות דרך המובייל. ב-Black Friday האחרון בישראל היה גידול של 55% במכירות במובייל בהשוואה לשנה שעברה לעומת 30% בגידול הכללי במכירות.
בחלק השלישי של ההרצאה, הסביר אחישי על טרנדים עדכניים בעולם חווית המשתמש.
פרסונליזציה
התאמה אישית למשתמשים. עם השנים המומחיות של האתרים מצטמצמת ונהיית יותר נישתית ואם פעם היה מספיק "לקלוע" קרוב לצורך, עכשיו הגולשים לא מסתפקים בפחות ממושלם.
התחרות העצומה בדיגיטל הניבה מגוון שירותים שמתאימים את עצמם לצרכים של הלקוחות שלהם, לדוגמא:
Netflix – אלגוריתם מורכב ביותר להמלצת סרטים וסדרות שמבוסס על רשתות נוירונים. בשנת 2006 החברה הציעה מיליון דולר למי שיצליח לשפר את המערכת הקיימת וצוות Korbell זכה בתחרות אחרי יותר מ 2000 שעות עבודה ושילוב של 107 אלגוריתמים שונים.
עיצוב אפליקטיבי
כפתורים גדולים, סליידרים וניווט לחיץ היו עד לא מזמן רק תופעה באפליקציות לסמארטפונים, אך עם העלייה בשימוש במובייל העיצוב עבר גם לדסקטופ ויצר את מה שנקרא בז'רגון הדיגיטלי – Omni- Channel User Experience, חווית משתמש מרובת ערוצים.
דוגמא לאתר מעולה לאתר מסוג זה הוא האתר החדש של Diadora שזורק את הגולשים לתוך מסע ריצה של 1500 קילומטרים ומאפשר לנו לחוות את הדרך דרך עיני הרצים.
CRO
Conversion Rate Optimization – מיטוב יחסי המרה. במילים פשוטות, איך להקל על הגולש לעשות את מה שאנחנו רוצים שיעשה.
באתרי eCommerce, כנראה המושג הכי חם הוא אחוז המרה, לא משנה כמה תנועה תביאו לחנות דיגיטלית, אם אף אחד לא קונה המצב לא טוב, לכן כדי לעלות את אחוזי ההמרה, מעצבי UX משתמשים בעקרונות פסיכולוגיים שחודרים לעומק התודעה של הגולש וגורמים לו לקנות (אני יודע, נשמע מלחיץ).
לדוגמא:
תמריץ – האתר מציע לשלוח לכם PDF בן 28 עמודים תמורת כתובת מייל.
שימוש בעיקרון של פסיכולוגיה חברתית שנקרא אפקט ההדדיות או באנגלית-Reciprocity. עקרון חברתי שאומר שכשבן אדם מקבל משהו ממישהו אחר, הוא מרגיש מחויב לתת בחזרה. אתרים רבים אימצו עיקרון זה ומחלקים בחינם המון ערך ללקוחותיהם. הדדיות היא הסיבה שה-Content Marketing עובד.
Split Testing
בדיקות A/B הן שיטה נפוצה בתחום השיווק, לא תמיד איש השיווק ומעצב יכולים להיכנס לנעליים של הלקוח והרבה פעמים צצות מחלוקות לגבי עיצוב חווית המשתמש. בדיוק למטרה הזו נועדו הבדיקות האלו.
הבדיקות עובדות כך – יש כמה גרסאות לאלמנט מסוים באתר, גרסה א' תמיד תהיה גרסת ביקורת (המקורית) ושאר הגרסאות יהיו עם שינוי בודד. לאחר זמן מסוים שאפשר לנתח את תגובת הגולשים לשינויים, בוחרים את גרסה שהראתה את הביצועים הטובים ביותר
דוגמא:
מכך נסיק שאופציה א' היא האופציה העדיפה עלינו.
עד כאן היה הסיכום על ההרצאה שלנו בכנס Google. נשמח לענות על כל שאלה שיש לכם בנושאים שעברנו עליהם כאן בתגובות.